Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

torpy68 napsal(a):

Súhlasím s Eremi. 

Voucher nie je pre mňa nejaký extra problém, lebo na 90%  nejaké letenky do roka  kúpim.

Ide mi o ten prístup , že cca 5 týždňov človek čaká na sľubované a všade uvádzané peniaze , a zrazu aké prekvapenie.... 

Takových nás tady na foru bude spousta. Já s Ryanairem nelítám, na letošní rok jsem měl od Ryanairu jedinou letenku v březnu, kterou jsem kupoval pro někoho jiného. V půlce března jsem žádal o refund, který mi slíbili a včera přišel voucher. Dost nesolidní jednání.  Pokud bude voucher nepřenosný (jak tomu rozumím z jejich podmínek), tak je pro mě naprosto bezcenný. Jde ale jenom o 1300 kaček, a v jiných zrušených letenkách mám mnohem víc peněz (Iberia, LATAM, UIA), takže se z toho nezhroutím. 


0 Citovat

Mar napsal(a):

Tak ještě jednou:

vše co je pod jednou rezervací a byl z ní zrušen byť jediný spoj podléhá možnosti refundace dle EU i US legislativy. Voucher může být jednou z možností vypořádání, nicméně nesmí být odmítnuto vrácení peněz.  

Jo, to tady všichni víme. Ale praxe je jiná. 

Banky chargeback při nabídnutém voucheru neuznávají. 

0 Citovat

Mar napsal(a):

Pokud někdo platil kartou dopravci a tento se cuká, banka by měla jít přesvědčit k chargebacku, jinak info na bankovní dohled a stížnost u finančhího arbitra, je potřeba to bance sdělit! 


Díky za tip, teď to řeším s revolutem a vypadá to nadějně. 

Jinak pro srovnání, customer care Revolut vs Ryanair... spojení s agentem bylo za 3 sekundy, spojení s agentem ryanairu 1 hodina. 
0 Citovat

Breathe napsal(a):

Jo, to tady všichni víme. Ale praxe je jiná. 

Banky chargeback při nabídnutém voucheru neuznávají. 


praxe je jiná, ale jen díky našemu přístupu. Pokud akceptuješ voucher, je to tvá vůle. Banka jej ale nemůže uznat v rozporu s nadřízeným orgánem, jinak je to na stížnost na banku. A věř, že toto banka nechce řešit... Máš v ruce jasné podklady a v tomto případě (platba kartou dopravci) vyhráváš.  Kromě toho už lidem chargeback prošel. Jde o to, jej podopřit argumentem a banku případně i namotivovat k akci.


https://www.finarbitr.cz/cs/rese...bitra.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fi...%AD_arbitr


0 Citovat

Jenže zatím to funguje tak, že banka to nechce řešit a pošle do pryč tebe. 

Jestli máš opačnou zkušenost a uspěl jsi, tak napiš podrobnosti. Jinak je to jen teorie. 

0 Citovat

T napsal(a):

Jenže zatím to funguje tak, že banka to nechce řešit a pošle do pryč tebe. 

Jestli máš opačnou zkušenost a uspěl jsi, tak napiš podrobnosti. Jinak je to jen teorie. 

Přesně tak. Není nad teoretiky. To, ze maji povinnost, neznamená v současné situaci nic. Každá banka k tomu taky přistupuje jinak. A někdo opravdu nemá čas ani chut něco řešit x hodin kvuli tisícovce. To ze si to někdo vyhadá je věc druhá. Casto si člověk vyhádá i věci, na které nárok nemá viz. Mikir. Chapu ze někdo, kdo s nějakou leteckou společnosti neleta, chce vrátit peníze. Ale jsou tu borci, co s ni nalétají desítky letů ročně a taky řeší vracení par  eur místo voucheru, který ma platnost rok :-)) Některá  aerolinka jistě zanikne, ale Ryanair to na 99% nebude.

0 Citovat

jw-cz napsal(a):


Dali mi odkaz na tenhle formulář, že je mám tam kontaktovat.

https://contactform.ryanair.com/

S tím že customer care tým na chatu nemá přístup k refundacím a musím kontaktovat Ryanair refund tým. Obstrukce.


Tak sem jim zkusil napsat, že už mám od nich vouchrů za 11 000,-, který sem nechtěl a že bych si dovolil je uctivě požádat o peníze, tak uvidim a dám vědět :)


Jirka

0 Citovat

niemandos napsal(a):

Přesně tak. Není nad teoretiky. To, ze maji povinnost, neznamená v současné situaci nic.

Bohužel to tak teď je a bude... nějaké povinnosti či doporučení = nula. A nikde se nedovoláš pomoci, protože covid. Třeba za 2 roky někomu z nějakého Úřadu civilního letectví nebo ochrany spotřebitele odpovědí, co že to teda chce. A s bankou mám taky zkušenost, že toto vůbec je nezajímá a neumožní chargeback

0 Citovat

danny napsal(a):

Bohužel to tak teď je a bude... nějaké povinnosti či doporučení = nula. A nikde se nedovoláš pomoci, protože covid. Třeba za 2 roky někomu z nějakého Úřadu civilního letectví nebo ochrany spotřebitele odpovědí, co že to teda chce. A s bankou mám taky zkušenost, že toto vůbec je nezajímá a neumožní chargeback


Já byl mile překvapen z customer care Revolutu, řekl jsem jim o situaci, že Ryanair se zjednodušeně nemá k vyplacení penež, že to několikrát změnit apod. a poslali mi formulář na chargeback , kde jsem jim to popsal a teď čekám na odpověď.

U revolutu na chatu jsem cítil že mi chtějí pomoct, u ryanair chatu s agentem jsem takový pocit neměl, spíše opačný.

0 Citovat

V rámci solidního jednání by měl být voucher dobrovolnou alternativou. Někteří jej zde vítají, ale pokud nevím, jaké budou ceny letenek za 10 měsíců, nemohu voucher vítat. Moje květnové letenky teď nabízí ryanair  v říjnu za vícenásobky .... Takový voucher nepotřebuji, nechci se jenom kamkoliv proletět, ale uskutečnit původně plánovanou cestu....

0 Citovat

Brouku, jediný důvod, proč tu někteří chtějí voucher od Ryanairu, že to cca o 40% levněji vzali přes prostředníka a přes něj je vrácení peněz dost scifi a menší mise pro Toma Cruise. Navíc ten voucher od Ryanairu je už pro ně s finančním bonusem. Jinak pokud to koupili napřímo voucher nechtějí taky. To jen aby bylo jasno mezi námi děvčaty ;)

0 Citovat

U mě  dobrý... 

Koupil jsem zrumbovanou letenku přes mutaci Opodo v AUD za 1676,-Kč. Protože mě přemluvil můj zdejší travel buddy, že budeme mít s volným middlem euro business class, ulakomil jsem se a koupil sedačky za 2*5 EUR:-) Let byl 3.4. zrušený, čekal jsem opruz s refundací přes Opodo, ale zkusil jsem 8.4. jejich chat, po chvíli byl spojen a domluvil storno a vrácení peněz. 13.4. přišel od Opodo dobropis na zaplacenou částku v AUD a teď před chvílí email od Ryanair, že vrátí 84,08 EUR s tím, že klasika voucher bude hned,ale cash kdoví kdy, že pracují z domova a ty obvyklé kecičky. Chválím férový přístup Opodo a vlastně i Ryanair, v dnešní době to bylo kupodivu věcné, rychlé a rozumné řešení. A věřím, že už brzo voucher proletím/e...

0 Citovat

Michale, díky za vysvětlení. Já jsem prostředníky nikdy nevyužíval.

 U EZY se mi podařilo  posunout  17.3.2020 na 16.3.2021 bez doplatku, takže jsem spokojen ( pokud se poletí...). 

0 Citovat


Problém voucheru je, že fixuje cenu. Riskujete, že voucher bude výrazně dražší než aktuální cena letenky.  A nemá flexibilitu. Takže možná lepší shrábnout prachy a novou letenku koupit až bude třeba.


divan napsal(a):


Jestli voucher nebo refund je nebo není OK je hodně individuální.

Koncem března jsme měli ve dvou letět na Maltu. FR let zrušil, refund proběhl. Ale i kdyby nabídl místo refundu jen  voucher, nijak zásadně by to nevadilo. Naproti tomu na červenec mám pro 4 kombinaci TAP+FR a tam vidím případný voucher jako problém, protože je dost možné že 1-2 z cestujících nebudou moci nebo chtít letět.

0 Citovat

Vrácení by podle pravidel EC mělo proběhnout do týdne. Samzořejmě to asi do týdne neproběhne, ale zase to nemůže trvat měsíce. Pokud je letenka koupena z kreditní karty, měla by to vrátit i banka proti potvrzení, že služba nebyla poskytnuta. 

Mar napsal(a):


Tak ještě jednou:


vše co je pod jednou rezervací a byl z ní zrušen byť jediný spoj podléhá možnosti refundace dle EU i US legislativy. Voucher může být jednou z možností vypořádání, nicméně nesmí být odmítnuto vrácení peněz. Temnou stránkou věci je, že se neudává dokdy...

https://ec.europa.eu/transport/s...201830.pdf

Pokud někdo platil kartou dopravci a tento se cuká, banka by měla jít přesvědčit k chargebacku, jinak info na bankovní dohled a stížnost u finančhího arbitra, je potřeba to bance sdělit!

Bohužel my, kdo jsme nakoupili přes podivné a obskurní  agentury (již tam počítám i Student agency) máme s vymáhaním asi smůlu... Voucher (a není voucher jako voucher) totiž není vždy řešením a pokud je agentura "lemplovská" a nekoná, tak holt...

kdo se chce vzdělat v organizaci prodejů letenek nechť si přečte diplomku

https://dspace.cvut.cz/bitstream...vid-dp.pdf

skoro se zdá, že agentury v případě protlačení voucheru skasnou provizi za prodej letenky v některých případech dvakrát, takže jejich motivace je jasná...

0 Citovat

no ja neviem na com som, 2 lety s laudamotion, cez bravofly. zrusene uz pred mesiacom, cez ten formular ryanair.

na zakaznicku linku Bravofly som sa dovolal po piatich minutach. teta agentka neznela nadesene, no najma sa cudovala, ze som si dovolil zmenit emailovu adresu na ryanair (bravofly stale posiela tie rezervacie pod divokymi emailovkami). zevraj tym padom nemohli byt informovani o zruseni. Ale ze vraj ked refund pride od Ryanair, tak sa ozvu.

Rezervacie u seba na konte Ryanair uz nemam, takze sa neda ani zmenit email :D


0 Citovat

Ahoj, moc prosím o pomoc. 

Mám koupené letenky do NY na 2.5., kam samozřejmě neodletím. Letenky kupované přes Gotogate (AirCanada). Přišel email, že let byl zrušen a mám si vybrat, zda změnit termín nebo rezervaci zrušit. Chtěla jsem let zrušit, nicméně když jsem se doklikala na jejich formulář, zarazilo mě, že tam mají napsáno "Souhlasím, že budu pokračovat se zrušením celé rezervace bez ohledu na vrácenou částku nebo jakékoli jiné řešení poskytnuté leteckou společností.", což je třeba odkliknout, jinak Vás to nepustí dál. Tak jsem z toho teď trochu nervózní, abych let nezrušila bez nároku na získání peněz zpět, příp. klidně i voucheru, ale nechci o tu částku samozřejmě přijít. 


Máte s tím prosím někdo zkušenosti? 

Na helpdesk není možné se dovolat.


Díky všem za jakoukoli pomoc.

0 Citovat

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu - zkušenost. Měli jsem letět s Ryanair do Milána začátkem dubna. Let byl zrušen a požádal jsem o vrácení peněz. Došel email s 20 denní čekačkou atd... v pátek dojde mail s voucherem, který je mi úplně k ničemu a odkaz na nesouhlas s voucherem nic nedělá. Když se chci s někým spojit přes ten jejich chat tak bez jakékoliv odezvy i po 5 hodinách.  Má někdo zkušenost prosím kam zavolat či napsat aby si toho někdo všimnul ? Letenky jsou v hodnotě 20 k tak bych rád peníze zpět. Díky za případnou odpověď.

0 Citovat

Radu bohužel nemám... zkušenost stejně jako tisíce dalších stejnou. Od minulého týdne se Ryanair rozhodl, že nebude vracet peníze, ale bude posílat vouchery nebo uvede odkaz, kde je možno žádat o peníze, ale ten vede opět jen na informace o voucherech. Proběhlo to i snad ve všech sdělovacích prostředcích v UK a Irsku, takže postižených je hodně.

0 Citovat

https://www.moneysavingexpert.co...g-refunds/

0 Citovat

Zdravím,

tak tu řeším dvě věci najednou.

Ryanair - zpáteční letenky do Budapešti (17.4. - 18.4.) - poslali mail o zrušení letu + odkaz na plný refund.. Vše vyplněno a včera přišel mail s tím, že nabízí voucher, ale pokud ho nechci, tak odkaz na stránky, kde musím napsat na chatbot - nemožné se dostat na operátora. 


ČSA (resp. Student Agency) - letenka z Kodaně do Prahy (9.5.) - opět let zrušen, mail jsem dostal od ČSA s tím, že mám kontaktovat prodejce - po kontaktování mi odpovídá jedna paní, že opravdu ČSA momentálně nabízí pouze voucher na konkrétní osoby a jen s roční platností. Navíc si asi SA strhlo z voucheru transakční poplatek (95 kč/os.). No paní mě furt tlačí do storna, abych dostal ten voucher. Furt jí opakuji, že storno provádět nebudu, protože ho provedl dopravce tím, že zrušil let. Teď jsem jí naposílal výtahy z přepravních podmínek ČSA, obchodních podmínek SA a pokyny EK. Uvidíme :) 


Zkusil jsem zavolat i bance ohledně chargebacku, ale na infolince (AirBank) mi slečna řekla, že jelikož se mnou SA komunikují, tak do toho nemůžou vstoupit. Reagoval jsem tím, že mi nabízejí něco, co nechci a ještě k tomu nižší částku. Slečna mi znovu zopakovala, že pokud se mnou komunikují a nabídli mi náhradní řešení, tak není co k řešení z jejich strany. Po naléhání mi poslala odkaz na jejich stránky s tím, že tam je info, kdy mi mohou pomoci. 


Je to pár tisíc, ale voucher nechci, protože nevím, kdy opět budu mít možnost vycestovat...

0 Citovat

Roman Dvořák napsal(a):

Když se chci s někým spojit přes ten jejich chat tak bez jakékoliv odezvy i po 5 hodinách.  Má někdo zkušenost prosím kam zavolat či napsat aby si toho někdo všimnul ?

Romane, to že se nemůžeš přes chat spojit s živým agentem tě nemusí mrzet, protože by ti stejně nepomohl. Já jsem to zkusil předevčírem a čekal jsem jenom asi deset minut. Agent mi řekl, že peníze bude FR vracet až po coronaviru, hotovo, nazdar. 

0 Citovat

David napsal(a):

po kontaktování mi odpovídá jedna paní, že opravdu ČSA momentálně nabízí pouze voucher na konkrétní osoby a jen s roční platností. 

Ale to je pravda, že ČSA za lety rušené kvůli coronaviru dávají od samého začátku jenom vouchery. Student Agency s tím nic nezmůže. 

0 Citovat

Přidám svůj již uveřejněný komentář z tématu Ryanair:

Mám letenky s Ryanair PRG-BGY-PRG na prodloužený víkend první květnový svátek.

8.4. přišel e-mail s nabídkou přesunu letu zdarma na jiné budoucí datum, přičemž nebude účtován žádný poplatek za změnu letu, budu muset doplatit pouze cenový rozdíl a tato změna letového termínu se bude vztahovat pouze na již zarezervovanou letovou trasu. Vzhledem k požadavku na refund jsem nereagoval.

Následně jsem 14.4. obdržel e-mailovou zprávu s informací o zrušení letu a nabídkou žádosti o vrácení peněz nebo opět změny zrušeného letu zdarma. Zažádal jsem tedy obratem o vrácení peněz, které by mělo být dle jejich informace zpracováno během 20 pracovních dní ve formě platby za původní rezervaci. Potvrzení odeslané žádosti jsem si vytiskl.

15.4. přišlo upozornění, že vzhledem k velkému počtu zrušených letů v důsledku COVID 19 dochází k nebývalému vysokému počtu žádostí a Ryanair momentálně pracuje na nevyřízených požadavcích a žádá o trpělivost.



0 Citovat

Ahoj mám dotaz 30.6.20 máme odletět s TAP na Madeiru,  letenka stála 3600 Kč,  koupená samozřejmě přes prostředníka Gotogate jelikož přímo na TAP bych se na takovou cenu nedostala. Let zatím nezrusili, ale prisla mi od TAP nabídka na voucher+ 20% k ceně. Lze si voucher vyžádat přímo na TAP?A ještě pokud budu mít voucher, můžu ho uplatnit pouze přímo na TAP stránkách nebo take u prostředníků. A dále mám let zrušit sama nebo si počkat, až ho zruší TAP?????? Děkuji 

0