Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Tak se Student Agency řeším refund několika zrušených letenek již přes měsíc. Dopravce poslal informaci o nutnosti kontaktovat OTA (tj Student Agency), což jsem obratemučinil, ta ale bohužel naprosto nefunguje a celou dobu se jen vymlouvá na dopravce. Místo řešení refundu SA poslala instantní informaci o voucheru, po vyžádaní komunikace SA s dopravcem (Singapore) přišel teď v pátek jeden řádek o požádaní o refund před jedním dnem, tj. ve čvrtek?! Jejich přístup je tragický, navíc na info o soudním vymáhání uvádí že ze zákona naprosto za nic neručí a že si zákazník má dtto trhnout nohou nebo akceptovat vouchery na konkrétní shodná jména ve shodné částce, ale jen do 12 měsíců... Je nějaká reálná páka na lemplovské agentury typu Student Agency? Tímto se totiž SA zařadila někam na dno ke Kiwi a spol. Pokud reálně nenesou žádnou odpovědnost, jedná se o business snů... Bohužel jsem platil převodem, takže chargeback nejde uplatnit a přístup  Student Agency je velmi mírně řečeno otřesný...

0 Citovat

Martin napsal(a):

Tak se Student Agency řeším refund několika zrušených letenek již přes měsíc. Dopravce poslal informaci o nutnosti kontaktovat OTA (tj Student Agency), což jsem obratemučinil, ta ale bohužel naprosto nefunguje a celou dobu se jen vymlouvá na dopravce. Místo řešení refundu SA poslala informaci o voucheru, po vyžádaní komunikace SA s dopravcem (Singapore) přišel teď v pátek jeden řádek o požádaní o refund před jedním dnem, tj. ve čvrtek?! Jejich přístup je tragický, navíc na info o soudním vymáhání uvádí že ze zákona naprosto za nic neručí a že si zákazník má dtto trhnout nohou nebo akceptovat vouchery na konkrétní shodná jména ve shodné částce, ale jen do 12 měsíců... Je nějaká reálná páka na lemplovské agentury typu Student Agency? Tímto se totiž SA zařadila někam na dno ke Kiwi a spol. Pokud reálně nenesou žádnou odpovědnost, jedná se o business snů... Bohužel jsem platil převodem, takže chargeback nejde uplatnit a přístup  Student Agency je velmi mírně řečeno otřesný...

Napiš to Jančurovi. Hraje si občas na Bezose .:-)

0 Citovat

jw-cz napsal(a):

Ahoj mám útrapy s refundací u Ryanair.

Měli jsme zrušené lety KTW>DUB a zpět, které měly proběhnout minulý týden.

Už na konci března lety zrušili a dali nám na výběr, refund nebo move a flight. Zvolili jsme refund a bylo řečeno že to bude trvat až 20 pracovních dní + 7 pracovních dní platba.

Po třech týdnech přišel email s voucherem na částku kterou jsme zaplatili za letenky cca 3500PLN s tím že pokud nechci tento voucher, mám je kontaktovat a zažádat znovu o refund na odkazu který byl v emailu, odkaz vedl na stránku jak použít voucher. A jediná zmínka o vrácení peněz na této stránce byla, že pokud zažádám o vrácení (což jsem přeci udělal před týdny) tak bude můj požadavek zařazen do fronty dokud COVID-19 situace neustoupí.

Jenže kontaktovat Ryanair pomocí live chat je momentálně nadlidský úkol.

Neřešil někdo podobnou situaci nebo případně povedlo se někomu v této situaci domoci zpět svých peněz?

Právě se mi stalo to samé, neskutečný :-( Teda ne že by to u ostatních airline bylo jiné, nic mi nechce vrátit Brussels Airlines, ani TAP. Lufthansa se tváří, že snad někdy v budoucnu, od Transavia France získán částečný refund peněz.

0 Citovat

danny napsal(a):

[citace="jw-cz"]

, od Transavia France získán částečný refund peněz.

Můžeš prosím poradit, jak se ti podařil refund od Transavia France? Díky

0 Citovat

Martin napsal(a):

Je nějaká reálná páka na lemplovské agentury typu Student Agency? Tímto se totiž SA zařadila někam na dno ke Kiwi a spol. 

Souhlas - SA opravdu velké zklamání!

Nejdřív by mě nechali viset ve Španělsku (info o zrušeném letu 20h před odletem  navrch ani pokus o náhradní řešení) a teď melou jako kolovrátek to samé - voucher,voucher mi nic za nic nemůžem jinak to nejde ..

Když k tomu připočteme kombinaci z ČSA tady to vzdávám (mimochodem  chargeback jsem zkusil a neúspěšně - voucher je považován za poskytnutí služby - mBank).

SA či Gotogate a pod. - nevidím rozdíl!

0 Citovat

IvetaIv napsal(a):

Můžeš prosím poradit, jak se ti podařil refund od Transavia France? Díky

Ty jo, to už v tom množství "bojů" nevím... a co mám hotovo, mažu si. Myslím, že hned v tom mailu o zrušení (docela divokém, v pátek odpoledne, že ruší sobotní let) bylo napsáno, že vrátí peníze. A další 2 lety, tam psali, že buď mohu akceptovat nový let o 2 dny jinde nebo mám kliknout na vrácení peněz. A dlouho mě štvalo, že se nic neděje, ale nakonec jsem zjistil, že to mám zobrazené na účtu ke dni původní platby, tedy 1. března minus a pak stejne plus, v poslednich transakci to neni.

0 Citovat

jw-cz napsal(a):

Tak jsem se nakonec spojil s Ryanair em přes chat. 

Nově teď náhodně vybírají zrušené rezervace a těm dávají automaticky vouchery, máme dvě rezervace jedna spadla normálně do refundace kterou jsme žádali a peníze za ni by měly přijít na začátku května, druhá ta větší, na ni přišel voucher. Jak mi oznámili sice udělali snad vše možné aby mi to znesnadnili, abych je kontaktovat pokud nechci voucher ale cash refund. 

Cash refund prý není teď možný, až po krizi COVID-19, což je hodně obecný termín, COVID-19 tady může být i za rok či dva a každá strana může považovat za konec něco jiného. Nicméně nabídli že mám kontaktovat Ryanair refund tým přes nějaký formulář, pokud mě to dostalo do nějakých finančních potíží, že tam to vyřídí prý hned. 

Jako asi chci po ryanairu moc, ale tohle mi nezní jako proklientský přístup, kdyby na rovinu řekli že jim pomůže když si necháme voucher a dali zakázníkovi na výběr. Ano, prvně nám dali na výběr - refund nebo změnu letu. Vybrali jsme cash refund a po třech týdnech přijde voucher a dělají vše možné obstrukce. 




Zvláštní je, že píšete o voucherech. Pokud vím, Ryanair nedává vouchery, ale vždy tvrdošíjně vrací na kartu, z které se platilo. Což nepotěší u letenek koupených přes třetí stranu. Jste si jistý, že píšete o letenkách koupených přímo u Ryanairu?



Tak mi práve teraz tiež namiesto refundu pristál v maile voucher od RYR.

Teraz rozmýšlam či sa oplatí tie peniaze po nich skúšať vymôcť, alebo to akceptovať .

Asi to nechám tak a  do roka nejaké letenky kúpim za to keďže preletieť sa budú dať aj neskôr ako za rok .


0 Citovat

Já jsem již poslal přímo Ryanair Refund týmu požadavek na vrácení, trošku jsem si to přibarvil, že ty peníze potřebujeme apod.. Prostě nebudu podporovat společnost, která jedná se zákazníky tak jak teď jedná Ryanair.

Ryanair vzhledem k naši rezervaci měl předpokládám minimální náklad, samotný let neproběhl.  Nepřispěl jsem do crowdfundingu korporátu ale kupoval jsem letenky. Vůbec zákazníkovi nedal na výběr, postavil ho před hotovou věc a přenesl možné rizika na zákazníka.


Jak jsem psal minule, kdyby jednali na rovinu s tím že když si nechám voucher tak jim pomůže ustát lépe situaci, tak minimálně budu přemýšlet že si ten voucher nechám ikdyž nevím kam bych momentálně letěl za půl roku až rok. Ale dělali vše proto abych si o nich myslel, že jsem jim úplně jedno, oni moje peníze mají, oni určují.

Prvně nabídnou refundaci s vrácením na kartu ze které bylo placeno, po třech týdnech přijde email, že mám smůlu v jejich loterii jsem vyhrál voucher na jednu rezervaci, na druhou refundaci, je zajímavé a zcela náhodné že vybrali zrovna rezervaci která je 5x dražší než ta druhá. (měl jsem dvě rezervace, tvrdili mi že jedna jde normálně do refundace, druhá že ne, že tady mám voucher, a pokud se mi to nelibí tak že mám počkat do konce krize COVID-19 což je hodně vágní věc.)


0 Citovat

Tak jsme měli letět dnes 21.4.  -  Ryanair zrušil lety do Malagy 30.3. a 31.3. jsem vyplnil žádost o refund. Přišlo že žádost evidují, pak 2x že mám čekat a včera 20.4. voucher na cenu letenek. Pokud chci peníze mám je kontaktovat a dají odkaz na stránky kde jsou jen kecy,návod na použití voucheru a chat robot.. Rezervace z profilu zmizela, opětovné požádání formulářem nelze, že už bylo požádáno. Chat robot, po hodině jsem se dočkal operátora a dozvěděl jsem se akorát že peníze musím znovu požádat??? a že je budou vracet až nebude Corona krize. A pořad kecy o krizi a covid19. Neskutečný. Proč znovu žádat o požádané a přitom není jak.

0 Citovat

jw-cz napsal(a):

Já jsem již poslal přímo Ryanair Refund týmu požadavek na vrácení, trošku jsem si to přibarvil, že ty peníze potřebujeme apod.. Prostě nebudu podporovat společnost, která jedná se zákazníky tak jak teď jedná Ryanair.




Nebol by nejaký odkaz na ten refund team kam to poslat? Nejak to neviem nájsť.


Tiež sa mi veľmi nepáči to jednanie že niečo sľúbiť a iné dodať.


Veľmi pochybujem že by ani za cca rok nedalo cestovať takže letenky asi budem kupovať , ale ide o princíp neférového jednania s ich strany bez možnosti výberu a to ešte s možnosťou ktorá nikdy a nikde nebola ani spomínaná.

0 Citovat

lma napsal(a):

Souhlas - SA opravdu velké zklamání!

Nejdřív by mě nechali viset ve Španělsku (info o zrušeném letu 20h před odletem  navrch ani pokus o náhradní řešení) a teď melou jako kolovrátek to samé - voucher,voucher mi nic za nic nemůžem jinak to nejde ..

Když k tomu připočteme kombinaci z ČSA tady to vzdávám (mimochodem  chargeback jsem zkusil a neúspěšně - voucher je považován za poskytnutí služby - mBank).

SA či Gotogate a pod. - nevidím rozdíl!


Tady bych nehazel flintu do zita a znovu zkusil banku. Pri jednani ji ale namotivovat ditazem zda i oni jsou povinni ridit se cz a eu legislativou. Predpokladam ze odpoved  bude ano. Pak na ne vytahnout rozhodnuti EK o povinnosti refundu a dotazat se, kde v narizeni vidi moznost protlacit voucher, tzn dle platne legislativy po nich chces provest chargeback. Pokud toto odmitnou, mile jim oznamit ze vec predas na financniho arbitra a budes informovat i bankovni dohled. Jenze jak na neseriozni agentury typu Student agency kterym bylo uhrazeno prevodem nerusim. Jedine na platebni rozkaz, ten je vydany soudem, jenze udajne tyto agentury nic negatantuji, takze by se asi z plneni vyvlekli. Nejvic me stve, ze Student agency pozadala az mesic po "padu laviny" a oznameni o zruseni letu takze jen "diky" jim jsem ted "hrdym" sponzorem... celkove bude vhodne napsat manualek jak nejlepe kupovat letenky z hlediska zabezpeceni. Osobne vidim vyhybat se agenturam, i tem tvz. spolehlivym a idealne platit vlastni kartou, ne prevodem at je moznost na chargeback.


0 Citovat

tak jak ctu diskuze to vypada ze i FR prechazi k voucherum. moc nechapu ten fuzz okolo voucheru. vetsina z nas zde jiste letenky s FR v nasledujicich mesicich jiste kupovat bude. mozna to pujde uplatnit i na rezervace aut a hotelu pres jejich stranky. a pokud nejsou vouchery vylozene vazany na konkretni jmeno, tak myslim je nebude problem udat s nejakou slevou. jasne, neni to 100% castky na karte, ale treba budes v minusu "jen" 30%, coz je stale lepsi nez nic. doufam ze ryan vydrzi konsolidaci leteckeho prumyslu.

0 Citovat

Mně by třeba voucher nevadil, pokud by mi před měsícem neslíbili refund a po měsíci čekání by mi prostě jen tak neposlali voucher. Tohle jednání se mi nelíbí. A pokud si správně pamatuji, tak na rezervace aut a hotelů to použít nejde.

0 Citovat

Přesně jak píše yellow, voucher by mi nevadil, kdyby to dopředu napsali (jako třeba Wizz, který řekl, prachy za zrušené lety posíláme automaticky na kredit, pokud nechceš, musíš si napsat a bude to trvat). Ale čekat měsíc na refund a pak dostat bez dalšího vysvětlení voucher je prostě levárna. Je to o to vtipnější, jak na stránkách FR visí dopis od MOL, kde se chlubí, kolik mají cash na účtech a že žádný problém.

0 Citovat

to Daniel:

Priklad neakceptovatelneho vocheru:


1. shodou okolnosti  (svátky, možnost čerpani dovolené, volno ve škole, pauza v praci) - si vybereš odlet třeba kolem květnových svátků , zaplatíš třeba 50kKč za 4! lidi.

2. přijde ti info o zrušení letu, obratem dle instrukci dopravce o možnosti přebookování nebo refundu požádáš o refund u OTA - v tomto případě Student agency(těm se reálně platilo)

3. Student agency tě i přes upozornění na rozhodnutí EK o vratkách měsíc krmí instatním mailem o NEPŘENOSNÉM voucheru na 4 konkrétní jména který MUSÍŠ PROLETĚT nejdéle DO JEDNOHO ROKU.

4. Letošní prázdniny jsou asi out...

5. Najdi od teď termín do jednoho roku kdy máš reálnou šanci smysluplně voucher využít. tj. děti chodí do školy, rodiče do práce... Letět jen tak na výkendový výlet na otočku třeba do USA nedává ekonomicky ani fyzicky (časový posun) smysl a na další letní prázdniny tím slavným voucherem už nedosáhneš. 


P.S.:  Student agency dle podkladů zřejmě reálně požádala dopravce o refund až po měsíci urgencí! Tj. až v době rozběhlé kalamity, nikoli v době, kdy aerolinky ještě bez problémů finance vracely... Mimo jiné Student agency vyloženě lže! uživateli "lma" o skutečnosti že jinak než voucher u ČSA nelze.  Že se dopravce protiprávně kroutí je věc jiná.

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

Nebol by nejaký odkaz na ten refund team kam to poslat? Nejak to neviem nájsť.


Dali mi odkaz na tenhle formulář, že je mám tam kontaktovat.

https://contactform.ryanair.com/

S tím že customer care tým na chatu nemá přístup k refundacím a musím kontaktovat Ryanair refund tým. Obstrukce.

0 Citovat

Súhlasím s Eremi. 

Voucher nie je pre mňa nejaký extra problém, lebo na 90%  nejaké letenky do roka  kúpim.

Ide mi o ten prístup , že cca 5 týždňov človek čaká na sľubované a všade uvádzané peniaze , a zrazu aké prekvapenie...

Vie niekto potvrdiť, že voucher je prenosný,  lebo skôr predpokladám že bude na meno?

Pritom nikde ani teraz nieje zmienka o akejkoľvek  zmene refund politiky.

Keby mi to vyviedol napr. Norwegian tak by ma to ani neprekvapilo a akceptoval by som to lebo naozaj peňazí nemajú nazvyš.

Ale FR sa všade chvália ako sú na tom dobre a koľko majú cash , a že keď by aj všetci padli tak oni v pohode prežijú.

0 Citovat

jw-cz napsal(a):


Dali mi odkaz na tenhle formulář, že je mám tam kontaktovat.

https://contactform.ryanair.com/

S tím že customer care tým na chatu nemá přístup k refundacím a musím kontaktovat Ryanair refund tým. Obstrukce.


Díky.  Premyslím si či to budem tlačiť.

0 Citovat

Mě dnes pozitivně překvapil Condor, který po krátkém telefonickém hovoru a ověření, že lety jsou zrušeny, ihned nabídl refundaci na kartu. Tak uvidím, jestli mají z čeho dávat.

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

Súhlasím s Eremi. 

Voucher nie je pre mňa nejaký extra problém, lebo na 90%  nejaké letenky do roka  kúpim.

Ide mi o ten prístup , že cca 5 týždňov človek čaká na sľubované a všade uvádzané peniaze , a zrazu aké prekvapenie...

Vie niekto potvrdiť, že voucher je prenosný,  lebo skôr predpokladám že bude na meno?

Pritom nikde ani teraz nieje zmienka o akejkoľvek  zmene refund politiky.

Keby mi to vyviedol napr. Norwegian tak by ma to ani neprekvapilo a akceptoval by som to lebo naozaj peňazí nemajú nazvyš.

Ale FR sa všade chvália ako sú na tom dobre a koľko majú cash , a že keď by aj všetci padli tak oni v pohode prežijú.




Mě Student agency poslala, že voucher je nepřenosný, tj je na konkrétní jména a je nutné jej proleťet do roku od vydání. Sám to můžeš nějak rozumně proletět poměrně snadno, ale co skupina? Navíc jsi vázaný na konkrétní leteckou společnost a její trasy.

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

Súhlasím s Eremi. 

Voucher nie je pre mňa nejaký extra problém, lebo na 90%  nejaké letenky do roka  kúpim.

Ide mi o ten prístup , že cca 5 týždňov človek čaká na sľubované a všade uvádzané peniaze , a zrazu aké prekvapenie...

Vie niekto potvrdiť, že voucher je prenosný,  lebo skôr predpokladám že bude na meno?

Pritom nikde ani teraz nieje zmienka o akejkoľvek  zmene refund politiky.

Keby mi to vyviedol napr. Norwegian tak by ma to ani neprekvapilo a akceptoval by som to lebo naozaj peňazí nemajú nazvyš.

Ale FR sa všade chvália ako sú na tom dobre a koľko majú cash , a že keď by aj všetci padli tak oni v pohode prežijú.


You can pay for multiple travel companions as our voucher offers great travel flexibility. 

Z toho bych pochopila, že musí letět (koupit si letenku) člověk, na jehož jméno je voucher vystavený, plus může koupit letenky pro další lidi, což už nemusí být ti samí, kteří s ním měli letět v původní rezervaci.

0 Citovat

Jestli voucher nebo refund je nebo není OK je hodně individuální.

Koncem března jsme měli ve dvou letět na Maltu. FR let zrušil, refund proběhl. Ale i kdyby nabídl místo refundu jen  voucher, nijak zásadně by to nevadilo. Naproti tomu na červenec mám pro 4 kombinaci TAP+FR a tam vidím případný voucher jako problém, protože je dost možné že 1-2 z cestujících nebudou moci nebo chtít letět.

0 Citovat

Tak jak mi tvrdili na ryanairu customer care chatu, že jedna rezervace půjde normálně do refundace a na druhou přišel voucher, tak přišel voucher i na tu rezervaci u které mi tvrdili že mi přijdou peníze do 2. května. 

Mají tam bordel, ale to není moje věc. Achjo.
0 Citovat

Ja mám ten dojem že vouchery už idú plošne a len sa snažia ludí ukľudniť aby im dali pokoj.

0 Citovat

Tak ještě jednou:


vše co je pod jednou rezervací a byl z ní zrušen byť jediný spoj podléhá možnosti refundace dle EU i US legislativy. Voucher může být jednou z možností vypořádání, nicméně nesmí být odmítnuto vrácení peněz. Temnou stránkou věci je, že se neudává dokdy...

https://ec.europa.eu/transport/s...201830.pdf

Pokud někdo platil kartou dopravci a tento se cuká, banka by měla jít přesvědčit k chargebacku, jinak info na bankovní dohled a stížnost u finančhího arbitra, je potřeba to bance sdělit!

Bohužel my, kdo jsme nakoupili přes podivné a obskurní  agentury (již tam počítám i Student agency) máme s vymáhaním asi smůlu... Voucher (a není voucher jako voucher) totiž není vždy řešením a pokud je agentura "lemplovská" a nekoná, tak holt...

kdo se chce vzdělat v organizaci prodejů letenek nechť si přečte diplomku

https://dspace.cvut.cz/bitstream...vid-dp.pdf

skoro se zdá, že agentury v případě protlačení voucheru skasnou provizi za prodej letenky v některých případech dvakrát, takže jejich motivace je jasná...

0