Ahoj, vychazim z diskuze, ktera tu byla u clanku "co zabalit na dovolenou a jak se vejit do batohu".. Ta diskuze mne inspirovala k tomu, ze ted zvazuji porizeni idealne co nejvetsiho cestovniho zavazadla, co bych si bral s sebou jako prirucni zavazadlo do letadla. Mam predstavu neceho univerzalniho, s cim muzu cestovat vsude, je jedno jestli na tyden po Evrope, nebo treba na mesic po Asii / Africe... Moje predstava je takova: 1 - rozmery to bude prirucni zavazadlo na palubu (nutna podminka) 2 - cestovatelsky batoh s co nejvetsim obsahem 3 - pro predstavu - v diskuzi se tady jiz objevil Burton Traverse Pack (http://www.cestovatelskyobchod.cz/burto ... antom-tarp), ten se mi libi, ale zajimaly by mne jeste dalsi podobne alternativy, aby bylo z ceho vybirat  .

Tip na cestovatelsky batoh - prirucni zavazadlo do letadla

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ja som este zainvestoval do vecsej (30l) "skladacky". Je to lahke, celkom drzi tvar, zohnutele na polovicu a hlavne ma bedrovy pas, takze sa prijemne nosi aj cely den. 

https://www.amazon.es/gp/product...8&th=1

lacnejsia alternativa z Decathlonu

https://www.decathlon.sk/batoh-n...83162.html

1 Citovat

Tak ted tedy nevim, 20l nebo 30l. Jeste mi reknete, da se do toho fakt zabalit?  Vynechame ty kybliky a podobne😂, ale rucnik na plaz, sandale, pantofle… detem svacu, piti, no nevim🙏, jestli to dokazeme. Ty vetsi prirucaky jsme meli vzdycky plne.😇

0 Citovat

Tak si pokusně zabal do asi 55 % objemu Cabin zero to, co nutně potřebuješ. Když se to nevejde, asi budeš muset koupit větší a riskovat, že možná někdy neprojde bez příplatku.

0 Citovat

@Mandre: jasně že to jde. Vozím totéž (ručník, sandály, pantofle...), k tomu něco málo oblečení, plus notebook a šňůry, to zabere celkem dost místa. Sváču a pití myslíš na cestu? Sváča se dá sníst před odletem, něco malého navíc do batohu nějak strčíš a pití stejně nemůžeš nést přes security. A já teda krom batohu ještě mívám malou kabelku (15x20 nebo tak nějak) přes rameno, tam se taky vejde spousta věcí, proti ní zatím nikdo nikdy nic nenamítal, i když je povolen jen 1 ks. 

0 Citovat

Jj. Zkusim to cvicne. Vozite nekdo taky snorchl?😂

0 Citovat

Cestujeme hodne s detma a vzdy mame nejmensi mozne batohy. Kdyz letime do teple zeme bereme hlavne snorchly (kazdy nosi svoji na batoh), sandaly, 1 mini rucnik kdyby (ale radsi jsem vyrobila z lehke bavlny rucniko-deka na lezeni na plaze. Pouzivam to jako satek, nebo stinitko, do letadla jako deka. Bere to minimalne misto. A muzu to mit kolem krku kdyz jdeme na boarding. Limituji maximalne sampon, zubni pasta,atd...vzdy se da koupit na miste. Kabelku/fotak nosim pod kabatem kdyz nastoupim do letada. Lahev na piti vzdy berem, proste k kontrolu projde prazdna a pak vyplnim pred nastupem do letadla. Vzdy to se hodi mit lahev. Na 2 tydny do Recka napriklad dcery meli kazde 15L batoh (je jim 7 a 9). A my rodice nam staci 30L - i tak rikam ze da jeste dat min...Nase cesty jsou pohodlne, proste hned jsme ven z letiste, vejde se vsechno do pidi kufr auta, kazde ma svoje ruce volno na prestup metrem, busem atd...pohodove a klidne cestovani. 

0 Citovat

H.H.Vilda napsal(a):

Kdo nemá rád turistické batohy, ale městské jako já, doporučuju Bestway Cabin Pro Small - má přesné rozměry kabinového zavazadla, které je zdarma s rozměry 40x25x20 pro Ryanair. Po vyzkoušení a prověření dokoupen ještě jeden pro mladou, takže doporučuji. Šířka batohu po naplnění se o pár cm " nafoukne " , ale tím, že jsou na boku popruhy lze v pohodě stáhnout a zkoušela jsem jej nacpat do klece Ryanair a úúúplně v pohodě. Vyzkoušeno na týdenní letecké výlety a naprosto dostačující, za ty peníze .. Na delší cesty nebo po dokoupení priority jako větší kabinové zavazadlo taky používám batoh Cabinzero 36l a taktéž doporučuji.

https://www.kufrland.cz/batohy/c...mall-grey/

 

Tento batoh mozem tiez odporucit. Kupil som ho priatelke na Vianoce, a velka spokojnost. Narvala do neho vsetko mozne, a bez problemov. Super je, ze sa da po bokoch stiahnut takze opticky vyzera malicky aj ked ja napratany.

1 Citovat

Prosím o odpověď zdatné poletuchy -pořídila jsem si zavazadlo - údajně kabinové s rozměry: 

55x40x23-33

, jenže jak čtu výše nějak se to moc neslučuje. Můžu počítat s tím, že jsou nějaké aerolinky, které ten rozměr berou jako kabinové?

Jinak jsem asi v pasti. Možná že bych mohla procházet weby aerolinek ale tady u vás to bude rychlejší. Díky

0 Citovat

Rozměry jsou v pořádku, ale u lowcostů si připlatíš, protože tam začali rozlišovat palubní zavazadla malá a velká a v ceně je typicky jen malé.

0 Citovat

Rozměry jsou i mimo lowcosty v pořádku jak kde, třeba KLM má 55x35x25

0 Citovat

Iberia má 56x40x25 cm.

0 Citovat

Je to trochu hokej...

https://www.skyscanner.net/news/...strictions

..ale dlouho nepamatuju, že by to u ne-lowcostů někdo kontroloval.

0 Citovat

Mne kontrolovali u Aeroflotu v Budapešti. Aj váhu. Ale už nebudú.

2 Citovat

Dopředu nikdy nevíš. Většinou je to všem jedno, dokud to vysloveně nebije do oka. I když, potkala jsem maníka s tou obří ikea taškou a pustili ho v pohodě dál. Pokud se ale rozhodnou, tak zkontrolují celé letadlo a když se zavazadlo nevejde do boxu, prostě smůla a platíš.

Každá aerolinka má své limity. Před cestou doporučuji vždy zkontrolovat a případně podle toho volit míru "napěchování" batohu.

0 Citovat

Jak velké batohy jako bezplatné příruční zavazadlo používáte u LC (wizz, ryan. apod), aniž by Vás otravovali s kontrolou? Zajímají mne hlavně ty na první pohled větší, které překračují povolený rozměr.

0 Citovat

Mam Osprey Daylite Expandible Travel Pack. Hlavne na spiatočný let využívam možnosť rozšírenia batohu. Zatiaľ použitý len u Wizzair,bez problémov. 

0 Citovat

Sali, strašně záleží s jakým LC letíš. Nejlevnější letenka u Ryanairu dneska znamená, že si můžeš vzít maximálně batoh, který se ti vejde pod sedačku. Na tohle je optimální Fjallraven Kanken (výška 38cm, hloubka 13cm, šířka 27cm, objem 16l). Mám k tomu jediný důvod: otvírání batohu. Osobně nedám dopustit na "packing cubes". Bohatě ti vystačí ty z Decathlonu, ale třeba Osprey dělá ještě kompresní se dvěma zipy, takže oblečení ještě trošku stlačíš a získáš víc prostoru v batohu. 

U klasicky příručního zavazadla, co si můžeš vzít nahoru, používám Osprey Fairview 40l + Osprey Daylite Waist ledvinku na cennosti (pas), co potřebuju mít nutně po ruce. Uvažuju, že si pořídím Aer Sling 2, abych do toho nacpala o trochu víc. Ale vidím to spíš tak, že nacpu víc peněz do věci, co se mi líbí a ve skutečnosti ji nepotřebuju :-)

Vueling ti normálně vezme příruční zavazadlo do podpalubí. Neměří, neváží, automaticky tak učiní.

Easyjet klasické rozměry kabinového zavazadla (56 cm x 40 cm x 25 cm) zpoplatňuje, při koupi letenky rovnou doporučuji kupovat místa se zavazadlem, později je příruční zavazadlo dražší a místa dávno fuč.

S Wizzaair mám šest nebo sedm let starou zkušenost, takže to je na někoho, kdo s nima lítá častěji. 

 

0 Citovat

K Ryanairu výše popisované není pravda. Katka Ostrá s ním lítá několik let několikrát měsíčně s 30 l batohem vždy bez příplatků a i takový batoh se běžně dává nahoru. Na podzim se tu o tom diskutovalo, že kontroly jsou jen výjimečně. Já měl koncem loňského roku 6 letů bez kontrol (a 2 s easyJet), ale viděl jsem, jak v Praze na gate kontrolovali holku z Jordánska, která měla bez příplatku 2 velké tašky a jednu musela doplatit (letuška jí říkala, že tu druhou promíjí).

O easyJetu se tu v poslední době pár lidí zmiňovalo, že kontrolovali rozměry snad všech příručních zavazadel.

Jinak u rozměrů je pár cm tolerance (alespoň u Ryanairu) a batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký.

0 Citovat

Easyjet má zadarmo 45x36x20, musí se vejít pod sedačku. Mám Cabin zero tomuto vyhovující, objem nepamatuju, lze snadno stáhnout postranními popruhy. Dobrý trik je koupit v tmavé barvě, vizuálně vypadá menší.

Ve čtvrtek kontrolovali lidi s kufříky a velmi dbali na to, aby se vešly včetně koleček.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

K Ryanairu výše popisované není pravda. Katka Ostrá s ním lítá několik let několikrát měsíčně s 30 l batohem vždy bez příplatků a i takový batoh se běžně dává nahoru. Na podzim se tu o tom diskutovalo, že kontroly jsou jen výjimečně. Já měl koncem loňského roku 6 letů bez kontrol (a 2 s easyJet), ale viděl jsem, jak v Praze na gate kontrolovali holku z Jordánska, která měla bez příplatku 2 velké tašky a jednu musela doplatit (letuška jí říkala, že tu druhou promíjí).

O easyJetu se tu v poslední době pár lidí zmiňovalo, že kontrolovali rozměry snad všech příručních zavazadel.

Jinak u rozměrů je pár cm tolerance (alespoň u Ryanairu) a batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký.

Oficiálně je to rozhodně pravda, max. 40 x 20 x 25cm = 20l. Samozřejmě moc často to nekontroluji, ale stalo se mi to už minimálně dvakrát, proto jsem radši zůstal u 20l. Konkrétně kvůli foťáku a dronu používám Peak Design Everyday Backpack 20l. Ten se da do toho boxu narvat, 30l ani náhodou, i když na první pohled nevypadá nějak obrovský. Těch 10 litrů navíc by se určitě hodilo když ta elektronika zabírá většinu místa, ale i ták na víkend to stačí :)

 

0 Citovat

Ty uvedené rozměry od Ditous pravda rozhodně nejsou a že se může vzít maximálně batoh, který se vejde pod sedačku, je jen teorie, která se v praxi téměř nikdy nevyžaduje viz diskuze zde https://www.cestujlevne.com/cest...ucaku-2185 Navíc ani batoh o těch oficiálních rozměrech se pod sedadlo nevejde viz můj příspěvek v tom odkazu:

Katka psala, že dává svůj batoh v ceně vždy nahoru (i když má být pod sedadlem, předpokládám). Já jsem se pokoušel dát můj batoh v Ryanairu pod sedadlo, ale to by musel mít na výšku tak 30-35 cm, aby se tam vešel (naležato by mi vadil a překážel by při případné evakuaci, i když přesahuje limit jen o pár cm a v kleci by se ohnul).

A dotaz byl na to, co používáme, ne na to, jaké jsou oficiální požadavky. K toleranci rozměrů jsem našel toto: Ryanair dokonce poprvé veřejně přiznává, že klece na měření zavazadla budou větších rozměrů a to 42x20x30 cm . https://honzovyletenky.cz/leteck...padu-2018/

To odpovídá 25 l. Batoh 30 l asi taky nebude úplně plný a jak jsem psal, batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký. V době nástupu do letadla se taky může něco dát dočasně do kapes nebo si i obléct třeba větrovku a hned je místa v kapsách víc (v zimě je to ještě snadnější). Katka psala v té diskuzi, že kdyby viděla, že kontrolují, požádá někoho z fronty, kdo má místo, o dočasné přenesení nějaké věci.

 

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Ty uvedené rozměry od Ditous pravda rozhodně nejsou a že se může vzít maximálně batoh, který se vejde pod sedačku, je jen teorie, která se v praxi téměř nikdy nevyžaduje viz diskuze zde https://www.cestujlevne.com/cest...ucaku-2185 Navíc ani batoh o těch oficiálních rozměrech se pod sedadlo nevejde viz můj příspěvek v tom odkazu:

Katka psala, že dává svůj batoh v ceně vždy nahoru (i když má být pod sedadlem, předpokládám). Já jsem se pokoušel dát můj batoh v Ryanairu pod sedadlo, ale to by musel mít na výšku tak 30-35 cm, aby se tam vešel (naležato by mi vadil a překážel by při případné evakuaci, i když přesahuje limit jen o pár cm a v kleci by se ohnul).

A dotaz byl na to, co používáme, ne na to, jaké jsou oficiální požadavky. K toleranci rozměrů jsem našel toto: Ryanair dokonce poprvé veřejně přiznává, že klece na měření zavazadla budou větších rozměrů a to 42x20x30 cm . https://honzovyletenky.cz/leteck...padu-2018/

To odpovídá 25 l. Batoh 30 l asi taky nebude úplně plný a jak jsem psal, batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký. V době nástupu do letadla se taky může něco dát dočasně do kapes nebo si i obléct třeba větrovku a hned je místa v kapsách víc (v zimě je to ještě snadnější). Katka psala v té diskuzi, že kdyby viděla, že kontrolují, požádá někoho z fronty, kdo má místo, o dočasné přenesení nějaké věci.

 

 

Odmítám se hádat. Já tu kontrolu ve Vídni měla, cestou zpátky ze Španělska ne. Oba dva víme, že vždycky a ve všem záleží na tom, jak se zrovna někomu chce kontrolovat. Takže než mě tady začneš osočovat, že nepíšu pravdu (takže vlastně říkáš, že lžu), zamysli se. 

3 Citovat

Libor_S musí vždy mít rozhodně pravdu.

10 Citovat

Loni mi při jednom letu personál Wizzairu nekompromisně vyhodil z vrchu kabinový batoh Cabin Max Manhattan 40x20x25. Přitom nahoře nezavazel, trocha místa tam i s ním ještě zbývala! Jakákoliv diskuse byla marná... Musel jsem ho dát pod sedadlo.

0 Citovat

@Ditous: Za 8 let registrace na CL jsi i s těmito 2 příspěvky napsala celkem 9 příspěvků do diskuze (teď ses probrala po 10 měsících) a hned tu moralizuješ a děláš dusno. Napsala jsi to tak, jako že přes to nejede vlak (což není pravda) a částečně to vyznělo spíš jako reklama (navíc na rozměrově nevhodný batoh). Ani jsem nepsal, že kontroly nikdy nejsou.

@Azul: Ty se nad sebou taky zamysli. Děláš ráda dusno? Chtěla bys tu je přikyvovače, kteří se obrazně řečeno poplácávají po zádech? V tom smysl diskuze není. Myslíš, že Sali na svou otázku "zajímají mne hlavně ty na první pohled větší, které překračují povolený rozměr" dostala od Ditous odpověď, jakou čekala?

@Divan: Jak zjistili, že nemáš zaplaceno za větší batoh? Náhoda nebo to byla systematická kontrola více takových batohů? V té výše zmíněné diskuzi jsem se ptal na zkušenosti s tímto a vypadalo to, že takový požadavek je vyjímečný.

0